Wednesday, August 27, 2014

ww : sushi king - 5th Syawal...

... village mall, sungai petani...

request by adik ipar... kami layan jer wpon rupanyer bkn sahaja Mr Fallah xlepas dgn makanan jepun, Amsyar & Zara pon x kena selera dgn makanan Jepun... aiyark....

aku? favorite kot ha3... cuma bau kedai ni kurang aroma jepun, kalau kat tmpt lain, rasa mcm kat kedai d jepun tau... rindu nak p jepun lagi...
Mr Fallah wat muka poyo...
Amsyar wat muka nak kena geget...
sil berselera makan...
ibu selfie & tgn Amsyar kaco gmbr Zara...
kalau takat aku nak makan sorg, aku suka beli kat carefour ataupon jj... sbb aku nak makan sorg kan, x de la membazir sbb tau portion sndiri.. sedap pon sedap, murah pon murah... sesekali ke sushi king, layannnnn sgt... dap dap...

Tuesday, August 26, 2014

otw ke Bagan Lalang...

... punyer cerita...
selfie sekeluarga...
kami singgah d pump minyak... bukan nak isi minyak kereta tp nak isi minyak perut kami ekekekee... pelik kan, walhal nak p makan sbnr nyer d Bagan Lalang tu, tp sbb jauh, makanyer beli la air mineral & biskut utk anak-anak... kalau depa tido, xper... tetiba depa lapar sblm sampai, mau gelabah d buatnyer... sediakan payung sblm hujan katanyer...
muka-muka ceria...
kami mmg mcm ni... perjalanan jauh sikit, kalut sediakan kudapan utk anak-anak... risau Mr Fallah terjejas fokus kat jalan raya pon iyer jugak kalau anak-anak mengaruk lapar kan...

owhhhh kalau perasan, Mr Fallah berbaju melayu kan... actually, ni hari jumaat last 2 weeks... dedua ada jamuan raya d opis masing-masing so tu yg Mr Fallah berbaju melayu, sampai ke malam uols ekekekeee...
kesayangan hamba...
gambar d Bagan Lalang... nan-hado... Mr Fallah sowh makan, sbb anak2 da ngantok he3... sbb tu la tajuk otw ke Bagan Lalang ngeh3...

Monday, August 25, 2014

sport rim retak sebelum raya...

... uhuks....

dugaan sungguh 3-4 bulan kebelakangan ni... tiap2 bulan kereta keluar-masuk bengkel...

memandangkan aku ada capture gmbr masa sprot-rim kete d tukar betol2 sblm 2 hari nak Aidilfitri... meyh aku jadikan n3 supaya abadi d memori kami hu3...

2012, aku pernah coretkan kami tukar sport-rim due to semua sport-rim bengkok...

sport-rim bengkok...

di susuli pulak tayar terkulai mac 2013
terkulai tayar kereta kami...
jadi, ini sport-rim kami ke-3 lepas dekat 8 tahun gunakan H.A... itu pon lepas sport-rim ke-2 yakni hat 2nd hand punyer siap bengkok, siap terkulai bagai ;(

memula, mmg la bole pakai lagi selepas 2 siri kecelakaan terjadi... tp awal Ramadan, tayar kete medang x de angin... ala2 bocor gitu... rupanyer sport-rim da retak & makan tayar... dan cost nak baiki RM 180.00 utk sebijik sport-rim.... uhuks...

ricky-ricky, Mr Fallah bgtau kat rawang ada jual sport-rim murah... p la kami 2 hari sebelum Aidilfitri... bengkel tu bgtau pulak, sport-rim yg retak tu actually da nipis bebenor, means dat da beberapa kali d 'skim' @ ayat mudah ala2 d gosok kertas pasir utk licinkan smula... yer la, kami amik tu yg 2nd hand punyer... xtau pulak 2nd hand tu kami teramik yg da nipis hu3...

last2 kami decide amik yg baru... totally brand new sbb sport-rim pertama yg totally brand new kami lenjan dekat 5tahun dalam jalan lobang-lobang... so dgn harapan, kalau kali ni amik yg bebetol baru, bertahan lebih lama dari itu la...
dalam penukaran sport-rim
da bosan, kami pon...
selfie ;p
berharap bulan akan datang & seterusnyer, kereta dalam keadaan baik, InsyaAllah... amin...
jommmm guna secara berhemah... ;p

aku d syak sebagai penculik...

.... statement berani mati sungguh ni hu3...

kisahnyer... masa p morib hari tu la... lepas bergelumang dgn air sabun dari bubble gun, berpeluh melekit bagai... masa nak balik tu, aku singgah la surau pantai morib... x masuk dlm pon, duduk d kerusi luar surau jer...

niat nyer nak salin baju & diaper Zara sambil siram dgn air kasi segar & ilang melekit... baju lain yg bersih mmg da standby kat sebelah ni...

niat da baik... sekali... anak dara sudah buat feel... wallaaaaweiiiii bersabar jer la ibu ni kan... menangis, meraung sambil lentik-lentik badan x mo bagi bukak baju pon... haaaa ni namanyer feel org mengantuk & x puas nak main bubble lagi...

ada pulak 3 gadis manis & seorg budak, ralit pandang aku... sambil ckp-cakap sesama mereka... yg aku dgr lebey kurang mcm ni dalam pada berperang dgn Zara, sempat g curi dengar kan he3


dia nak tukar baju budak tu la...

eyhhhh anak dia ke... muka x sama pon...

dia nak amik budak tu ke...

huwaaaaaaaa aku mengandungkan Zara 9 bulan, x kan la x de langsung iras aku kot anak dara tu.... mmg nak gelak goleng2 masa tu wpon stress skit nak manage anak dara tgh menangis tu kan... ada ke patot ingt aku nak culik anak dara sendiri... haiyaaaaaa....

mujur.... mujur sgt masa 2, ada yg seorg tu cam Zara & aku masa main bubble... dia la leraikan persoalan serius depa...

eyhhh anak dia la... ni budak comey main bubble tu... sambil dorg tgk hp yg sedang bercakap
x de langsung ke iras aku & anak dara ni hu3...

aku assume, mungkin masa main bubble tu, kebetulan dorg tangkap gmbr, termasuk gmbr Zara dgn aku kot sbb lps dr dorg tgk hp, dorg terus blah.... fuhhhh lega..... kot idak, depa jerit2 mintak tolong, dah aku kena wat DNA test pulak ;p

dalam pada 2, tergerak hati, bagus anak2 dara ni sbb perihatin... sbb byk kes sekarang budak kena culik terus d tukarkan baju kan... ini la masyarakat Malaysia yg baik... tahniah adik-adik sekalian...

* end-up, aku angkat kaki & x tukar pon baju - diaper Zara... da x larat dgr dia nanges x mo bukak baju hu3

Saturday, August 23, 2014

air asam punyer cerita...

... maka terhasil la gambar d bawah ni...
resepi air asam ekekekkeee....
ni keje Mr Fallah la... seminggu sebelum raya x silap aku...

pagi ahad tu, dok manja-manja tnya samada aku sudi x buatkan air asam... plan nyer, Mr Fallah nak bakar ayam, pastu request aku wat masak lemak cili api... aku pk nak wat sambal belacan, settle... kebetulan jemput adik ipar & biras aku makan kat umah... 

dah tetiba d pagi hari kejadian, bole lak request air asam.... erkkkk... ai is x pernah seumur idup wat air asam... sambal belacan bole gagah g.... huwaaaaa nanges goleng2 d c2...

tapi kan...

bler Mr Fallah da wat muka comey-stok-nak-kena-geget... maka sebagai isteri yg nak jd solehah ni, ikot kan gak kehendak hati suami... tp dgn syarat, sila gugle resepi ha3... tp seyes, aku x tau mana Mr Fallah dapat resepi ni, nak bg penghargaan pon x bole...

kendian terus bedesup p beli bahan...

memula cair... alter ntah mcm mana, terhasil la air asam... kata Mr Fallah, sedap... ok jer... ok la kot sbb aku x sentuh pon ha3... nebes weyh sbb adik ipar & biras ada... aku dok ratah ayam bakar Mr Fallah jer berbuka puasa tu ngeh3...

* bersyukur dgn teknologi skng... x tau resepi, terus bole gugle ;p

Friday, August 22, 2014

dengar radio berbahasa cina pagi tadi...

... d sebabkan rasa sebak yang x terbendung...

pagi td aku drive ke opis sorang-sorang... sepanjang perjalanan, aku dok tukar-tukar channel radio... kebanyakan radio menghidangkan alunan lagu yg sayu, puisi-puisi sebak & membincangkan tentang MH17... aku da bergenang kabur-kabur nampak jalan da nih...

end-up... dalam pada aku tukar channel radio, berhenti la aku kat radio ni;
radio berbahasa cina...
masa 2 lagu yg tgh berkumandang, lagu korea... pon lagu sayu jer... lama gak aku pause d radio 988.FM sbb pas2 DJ cakap-cakap, dgr lagi 2-3 buah lagu kali ni berbahasa cina pulak....

sbb apa?

sbb aku x paham lagu tu... x paham maksud lagu... dgr jer... sempat la nak kesat airmata...

tukar lagi channel, sampai ke traxx.FM... bergenang balik mata aku... sbb masa tu lagu michael bubble 'home' tengah d mainkan... yg sempat aku dengar lirik masa tu part ni...

And I’m surrounded by
A million people I
Still feel alone
And let me go home
Oh, I miss you, you know

Let me go home
I’ve had my run
Baby, I’m done
I gotta go home
Let me go home
It'll all be all right
I’ll be home tonight
I’m coming back home

ntah la, emosi lebey aku ni... tp rasa mcm lagu ni kena je dgn situasi mangsa MH17 yg otw balik ke tanahair hari ni ;(

tukar channel radio lagi, aku diam d selangor.FM sbb YaHanana dimainkan... sampai ke opis aku x tukar channel dah... 

cerita semalam
aku EL, due to Amsyar not very well... kena semput... tgh hari rembang, aku angkut anak berdua p klinik sbb Amsyar sakit dada, mcm teruk serangan kali ni... mmg kena amik neb la...
ulang tayang gambar lama...
cerita tacing dari Zara pulak... elok masuk bilik doktor, bilamana dia x nak d pangku, aku lepaskan dia berdiri... tau apa anak dara suda buat...

dia p kat doc tu, siap pegang peha doc tepuk-tepuk & cakap...

'doktor... doktor... abammmm... demam...'

owhhhh Amsyar pon nmpk terharu bler adek concern pasal dia... siap tepuk doktor tu, seems hint sowh doktor check abang dia elok-elok... 

terima kasih Ya Allah & kuatkanlah ikatan kasih sayang anak-anakku... amin...

candid : Amsyar bermaafan dgn Papa & Ibu...

... sbnr nyer, aku sendiri x perasan gambar ni wujud...

kebetulan, masa ni usai amik gmbr 1family, dslr mungkin adik aku pegang... dia la yg capture moment ni... tqvm dik... kelmarin godek-godek memory card, rasa tacing tgk moment ni...
apa ntah d bisik 2 beranak tu...
mungkin Mr Fallah tanya samada Amsyar da salam dgn papa x...
so, bermula la adengan luar biasa... aku sendiri pon terkejut...
memula, Amsyar elok jer salam dgn Mr Fallah...
lepas tu.....
terus Amsyar nanges teresak-esak...
laaaaa da awatnyer pulak anak bujang ibu ni...

sedey bebenor salam mintak maaf dgn papa... byk dosa letew.... ekekekeee... idak la... mungkin Amsyar tacing kot sbb da bujang, da besar... aku pon x berapa pasti kenapa Amsyar nanges... nak kata kami jarang bersalaman, paling kurang sehari 3x bersalam i.e p skool, lps Maghrib, nak tido... so, kenapakah yer???? feeling lain mcm kot bler bersalaman mintk maaf d Aidilfitri ni...
adengan ibu pujuk Amsyar...
end-up, ibu la yg redakan tangisan Amsyar...


da Amsyar reda... salam dgn ibu...
nanges smula...
Amsyar, ibu & papa sentiasa maaf & sayangkan Amsyar tau...

* mood bermaafan ni mmg lain sikit masa raya kan...

** sudah jadi kebiasaan utk mintk maaf sblm tido dgn Mr Fallah... lps ni, dgn anak2 pon kena ucapkan maaf selain salam, peluk cium & say good nite lah...
 

Designer : anniebluesky : www.bloggeruniversity.blogspot.com
Design Edited: MyBlogSaloon : http://myblogsaloon.blogspot.com